27 Οκτ 2011

Περι ...γελωτοποιών (πάσης φύσεως!)



Tις μερες αυτες, oπου ολα "τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά..." καπου διαβασα ενα σχολιο, που θα μπορουσε να ειναι και ....στιχακι λαϊκου ασματος:

"Ηρθε η στιγμή να αποφασίσεις με ποιόν θα πας και ποιόν θ αφήσεις".

Ετσι θεωρω οτι καλο ηταν και το ξεκαθαρισμα... λογαριασμων μας, στη μπλογκοσφαιρα, ειτε με διαφορους γνωστους, που μας βγηκαν, τελικα,..''αγνωστοι'', ειτε στο Τwitter, ή στο ..φατσοβιβλιο και σε οποια αλλη περιπτωση δεν αντεχε κανεις να διαβαζει.. "μαργαριταρια" τυφλου ταξικου μισους, πανω στο τι....εγινε τη περασμενη Τριτη, απο τον καθενα, που αντι να βρισκεται εκει και να διαδηλωνει, για να εχει προσωπικη αποψη, στηριζοταν στο τι ...γραμμη του εδιναν τα καναλια της κρατικης προπαγανδας που τιμησαν και σ αυτη τη περιπτωση ...επαξια το ρολο τους!

Παντως, ο τιτλος της αναρτησης, αποκαλυπτει οτι δεν σκοπευω ν ασχοληθω, κι εδω, με το ιδιο θεμα, εφοσον το ζητημα εχει εξαντληθει, εδω και μερες, ηδη, μεσω εκατονταδων αναρτησεων και σχολιων που αλλοι, πιο κοντα στα πραγματα, λογω της συμμετοχης τους στην απεργια, το εκαναν και μαλιστα πολυ καλυτερα απο εμενα!

Στο κειμενο αυτο, ασχολουμαστε με το ρολο των διασκεδαστων (entertainers) oπως τους λενε στην Αμερικη, που συμβαινει να αναλωνονται σε  φθηνη σατιρα προκειμενου να πετυχουν το σκοπο τους. 
Με την ευκαιρια, να πω, οτι διαβασα ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο απο το Νεμεσις (κι ευχαριστω το φιλο @poe), πανω στον παντα επικαιρο ρολο του "γελωτοποιου", της γνωστης δηλαδη αυτης ιστορικης φιγουρας, που φαινεται να διατηρεί μία σημαντική θέση στην κοινωνία μας, αφου για καποιο λογο πολλοι προτιμουν να ακουσουν τι εχει να πει ο καθε ..γελωτοποιος των καναλιων "ενημερωσης", που για καποιο λογο, στην Ελλαδα, αρκετοι δινουν μεγαλυτερη σημασια απ ο τι χρειαζεται.
Ειναι, ή δεν ειναι αληθεια οτι καποιοι κρεμονται απο τα χειλια του καθενος απο τους κυριους αυτους που δεν ειναι παντα και ο τι καλυτερο εχει να παρουσιασει το ανθρωπινο πνευμα εν ετει 2011;

Ετσι, αν και το αρθρο στο Νεμεσις ηταν απολαυστικο, θα διαφωνησω μονο με ενα σημειο του, που υποστηριζει οτι "ο γελωτοποιός στον ελλαδικό χώρο χαρακτηριζόταν σχεδόν πάντα από εξυπνάδα, πνεύμα, γνώσεις, ταλέντο στο τραγούδι, στον χορό και σε διάφορες άλλες δεξιότητες".

Καποιοι απο τους συγχρονους...γελωτοποιους στην Ελλαδα εχουν επαναληφθει σε τετοιο βαθμο, που προσωπικα βαριεμαι και να τους βλεπω, αλλα και να ακουω τα κλισε αστειακια τους, αφηστε που ειναι και αθεραπευτα...σεξιστικα! 
Ετσι, με την ευκαιρια, να ρωτησω γιατι αληθεια, ενω υπαρχουν αρκετοι ανδρες στον χωρο του πολιτικου χιουμορ, δεν βλεπουμε να υπαρχουν αντιστοιχα και αρκετες γυναικες στον ιδιο χωρο;
Θα αρχισω να πιστευω οτι ειναι αληθεια η φημη που κυκλοφορει οτι τα....ανδροκρατουμενα επαγγελματα ειναι και τα πιο καλοπληρωμενα, οπως λενε στη Σουηδια και μαλλον εχουν δικιο...

Δε ξερω, αλλα με τη λογικη του οτι ''ολα πανε κατα διαβολου'' και εμεις ολοταχως προς τον ...Μεσαιωνα, λετε να ξαναδιανυουμε τα προτυπα της....ρωμαϊκής περίοδου, οπου συμφωνα με το ιδιο αρθρο, επι Ρωμαιων "πλέον οι πνευματικές και νοητικές ικανότητες ενός διασκεδαστή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και βαρύτητα δίνεται στην εξωτερική του εμφάνιση, όπου αναζητείται ό,τι πιο αλλόκοτο και άσχημο. Μάλιστα βλέπουμε και περιστατικά όπου η διανοητική αναπηρία είναι απαραίτητη"! Τι εχουμε να δουμε και να ακουσουμε, ακομη, δηλαδη;

Ο δε γελωτοποιοι του Μεσαίωνα, από τον 13ο αιωνα και μετά, οπως διαβαζω, εχουν πολυ στενές σχέσεις με τον αρχοντα τους, γεμάτες από αμοιβαία πίστη, αφοσίωση και αγάπη, αλλα και οι άρχοντες τους πιστούς..."τρελούς" τους (απο το "Fool" που χρησιμοποιει ο Shakespeare) και πανάκριβα δώρα τους έδιναν, αλλά και μέτρα επαιρναν για να τους αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.......

Α, και να ...αγιασει (τροπος του λεγειν βεβαια), το στόμα του Πλουτάρχου (οχι παντως του τραγουδιστη!) o οποιος ονομαζε τους γελωτοποιους ως "παράσιτα", οχι επειδή βρίσκονταν στο τραπέζι δικαιωματικά, ούτε μετά από πρόσκληση, αλλά από αναίδεια και θρασύτητα, για να εξασφαλίσουν το δείπνο τους!"


3 σχόλια:

  1. Θα έλεγα την εξής άποψη.

    Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι κι οι γελωτοποιοί, στις μέρες μας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
    Σ΄αυτούς που είναι ταγμένοι (κυρίως με τη θέλησή τους) με την πλευρά των αφεντικών ... με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σ΄αυτούς που φροντίζουν να διασκεδάζουν τον κόσμο, με την παράλληλη ευθύνη να ξεμπροστιάζουν τα αφεντικά.
    Να προσπαθούν να ξυπνήσουν τον κόσμο.

    Και, στην Ελλάδα, ... ευδοκιμούν και τα δύο είδη.
    Δυστυχώς για το πρώτο, ευτυχώς για τους δεύτερους.

    υ.γ. το άρθρο σου με έκανε να θυμηθώ την Μαλβίνα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπερα faro

    Μα γι αυτο ανεβασα κειμενο με αναφορες απο το εξαιρετικο αρθρο του Νεμεσις, για να φανει ακριβως αυτο που λες κι εσυ. ''Ο καθείς εφ' ω ετάχθη''δε λενε; Ολοι κρινονται απο τις επιλογες τους και κυριως απο τη προσφορα τους στο λαο.

    Y.Γ
    Μεγαλο κομπλιμεντο παντως και μονο που ειπες οτι το κειμενο σου θυμισε την Μαλβινα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τύπος της την πρώτη εικόνα φαίνεται πολύ ανατριχιαστικό, ίσως λόγω της βλέμμα τους ή τον τύπο της φωτογραφίας. Κρατήστε γράψιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...