9 Οκτ 2012

Επικράτηση Τσάβες με 55%

Με σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή - CNE της Βενεζουέλας, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες συγκεντρώνει το 55% ή 7.963.061 ψήφους. 

Στον αντίποδα ο κύριος αντίπαλός του ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες Ραδόνσκι αποσπά 6.426.286 ψήφους ή 44,39%, που έσπευσε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, αλλά είπε ότι «θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε». 

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι κινήθηκαν σε ποσοστά κάτω από 0,5%. Συντριπτικό στοιχείο που καθόρισε το αποτέλεσμα αλλά και τη δυναμική που καταγράφηκε ήταν η συμμετοχή που κατέρριψε όλα τα ιστορικά ρεκόρ καθώς πάνω από το 80% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ενώ παρατάθηκε και η διάρκεια της ψηφοφορίας σε αρκετές περιοχές καθώς υπήρχαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

«Ηταν μια τέλεια μάχη από κάθε άποψη και μια τέλεια νίκη», επισήμανε ο Τσάβες, μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες που ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας και φτάνοντας τελικά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. «Δώσαμε ένα μάθημα στον κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες, προσθέτοντας ότι «δεσμεύομαι κάθε ημέρα να είμαι καλύτερος πρόεδρος απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε και κατέληξε ότι «από το βήμα αυτό απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ψήφισαν εναντίον μας και αναγνωρίζω το δημοκρατικό τους ταλέντο και τη συμμετοχή τους στις εκλογές», καλώντας συνάμα την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας-PCV που στηρίζει κριτικά τον Πρόεδρο Τσάβες ενίσχυσε τις δυνάμεις του φτάνοντας τις 476.005 ψήφους ή 3,28%, (είχε στόχο 500.000). Με βάση το εκλογικό σύστημα ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μέσω του κόμματος που υποστηρίζει τον υποψήφιο, και έτσι καταγράφονται και οι ψήφοι ανά κόμμα. Το ΚΚ Βενεζουέλας συμμετείχε στη συμμαχία 12 κομμάτων (με κυρίαρχο το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό του Προέδρου Τσάβες) και πολλών κοινωνικών οργανώσεων, «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος», προβάλλοντας την ανάγκη να βαθύνουν οι αλλαγές σε ρήξη με το κεφάλαιο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό και όχι το λεγόμενο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», που είναι εκδοχή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού.

Τη νίκη Τσάβες και την ανανέωση της θητείας του για μια ακόμη εξαετία υποδέχθηκαν πανηγυρικά κυβερνήσεις και λαοί της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ ενδεικτική είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουίλιαμ Οστικ σημείωσε: «Θεωρούμε ότι τα περίπου 7 εκατομμύρια ψήφοι που απέσπασε η αντιπολίτευση αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον». 

Νωρίτερα, η ισπανική εφημερίδα ABC, το κολομβιανό ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol και το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Στράτφορ» «υιοθετούσαν έξιτ πολς» - παρότι η δημοσιοποίησή τους απαγορεύεται στη Βενεζουέλα - «που αναδείκνυαν τον Καπρίλες νικητή των εκλογών με διαφορά πάνω από 3%». 

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...