29 Νοε 2012

Για να δούμε ...

Σήμερα η ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή

Εν μέσω ιμπεριαλιστικών πιέσεων, αλλά και απειλών, σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης - στα σύνορα του '67 - ως «κράτους–παρατηρητή».

Η αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και το κυριότερο θα ενισχύσει τις πιθανότητές τους να ενταχθούν σε άλλους οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, μέχρι την τελευταία στιγμή, έγινε στόχος ασφυκτικών πιέσεων από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες κυνικά φέρονται να τόνισαν ότι «το αίτημα αυτό δεν ικανοποιεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή». Από την άλλη, μια σειρά κυρίως από ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως η γαλλική, δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους συμφέροντα ή, όπως το έθετε γενικώς αξιωματούχος της ΕΕ, «τα πολλά λεφτά που έχουν επενδυθεί στη λύση των δύο κρατών».

Οι ΗΠΑ παγίως αντιτίθενται στην αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων υπό το επιχείρημα ότι θα επιβραδύνει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για καταψήφιση του αιτήματος, δηλώνοντας την Τετάρτη το βράδυ ότι μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις των Παλαιστινίων με το Ισραήλ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους: «Καταστήσαμε απολύτως σαφές στην παλαιστινιακή ηγεσία ότι είμαστε αντίθετοι σε προσπάθειες να αλλάξει το καθεστώς τους στον ΟΗΕ, εκτός των απευθείας διαπραγματεύσεων», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Χτες, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, συνάντησε τον Αμπάς. Όπως δήλωνε αργότερα ο συνεργάτης του Αμπάς, Σάεμπ Ερακάτ, τόσο ο Μπερνς όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί, για την ακρίβεια έχουν απειλήσει ότι αν εγκριθεί το παλαιστινιακό αίτημα «θα είναι πολύ δύσκολο» να εγκρίνει το Κογκρέσο τη βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Αρνητική στάση αναμένεται να τηρήσουν εκτός από ΗΠΑ και Ισραήλ, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γερμανία που μιλούσε «για στενές σχέσεις με το Ισραήλ» και η Βρετανία, που διά του υπουργού Εξωτερικών ξεκάθαρα ζήτησε δεσμεύσεις από τους Παλαιστινίους ότι «εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους, θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις άνευ όρων» και «δε θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». (Να σημειωθεί ότι η παλαιστινιακή πλευρά θέτει ως όρο συζήτησης τον τερματισμό του εποικισμού που δημιουργεί δεδομένα στο έδαφος και εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου).

Υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος, προφανώς για να διασφαλίσουν περισσότερα ερείσματα και στο σύνολο του αραβικού κόσμου, θα ψηφίσουν, εκτός των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Δανία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, Αυστρία, Ισπανία και Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση του «όχι» κινείται η Ολλανδία, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη η στάση της Αυστραλίας.

Θεωρητικά, η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη - δεδομένης της απλής πλειοψηφίας που απαιτείται σε σύνολο 193 κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Πηγή: www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...