8 Απρ 2013

“Το γαλάζιο τετράδιο” (απόσπασμα)

 

Lenin

...ο Λένιν στο Ραζλίφ κρύβονταν μαζί με τον Γκριγκόρι Ζηνόβιεφ, με τον οποίο ήρθε σε ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση, αφού ο Ζηνόβιεφ2 θεωρούσε ότι η επίθεση ενάντια στους μπολσεβίκους απομάκρυνε την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης ως άμεσο καθήκον. Ο Ζηνόβιεφ υποστήριζε τη συμμαχία με τους μενσεβίκους και εσέρους και θεωρούσε άσκοπο ο Λένιν να μελετάει την προετοιμασία της επανάστασης, πολύ περισσότερο τη θεωρητική στήριξη του τσακίσματος του αστικού κράτους και την εγκαθίδρυση εργατικού. Μέσα από τους διαλόγους των Λένιν - Ζηνόβιεφ και την αντιπαράθεσή τους αναδεικνύεται η σημασία της στρατηγικής επεξεργασίας του Λένιν για τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης, η διαχρονική σημασία αυτής της επεξεργασίας και της ανάγκης υποταγής της τακτικής στη στρατηγική.

«- Α, να τι σας απασχολεί! Θέλετε να τους δώσετε μια ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος τους, δεν μπορείτε να ξεχάσετε ότι αυτοαποκαλούνται σοσιαλιστές. Αλλά αυτό είναι παιδική αφέλεια ή, να το πω αλλιώς, στενοκεφαλιά που πάει να μπάσει μια ανερμάτιστη νοοτροπία στα ζητήματα της πολιτικής. Τα σοβιέτ έγιναν τώρα όργανα της αντεπανάστασης, πώς μπορούμε να λέμε ότι έκαναν κάποιο λάθος; Ενιψαν τας χείρας των και μας παρέδωσαν στην αντεπανάσταση, άφησε που μπήκαν και οι ίδιοι στο βάλτο της αντεπανάστασης […] Ενα είναι το δίδαγμα που βγάζω εγώ από τα γεγονότα του Ιούλη: να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους οι επαναστάτες προλετάριοι. Τότε θα ξαναφτιάξουμε τα σοβιέτ, μα θα ’ναι αλλιώτικα σοβιέτ εκείνα, όχι σαν ετούτα, που καταπρόδωσαν την επανάσταση, όχι τα παλιά σοβιέτ, μα άλλα ξανανιωμένα και οπλισμένα με τα διδάγματα του αγώνα.

- Είμαι σύμφωνος σ’ αυτό, συμφέρει όμως…

- Αν συμφέρει να πούμε ανοιχτά την αλήθεια; Δίχως άλλο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Τίποτ’ άλλο δεν μπορεί να μας βλάψει τόσο, όσο η ψευτιά, η εξαπάτηση του λαού.

- Ναι, γενικά έτσι είναι βέβαια…

- Και γενικά και πάντοτε και σε κάθε στιγμή!

- Ωχ, Βλαντιμίρ Ίλιτς! Μα λέτε τόσο κοινά πράγματα που τα ξέρω κι εγώ όχι χειρότερα από σας. Παίρνεται το ζήτημα πολύ γενικά, ενώ εγώ μιλάω τώρα για την τακτική μας.

- Ωραία. Η τακτική μας λοιπόν είναι να λέμε την αλήθεια. Να λέμε την αλήθεια κι όταν ακόμη δεν μας συμφέρει, γιατί μόνον έτσι θα κάνουμε τον κόσμο να μας πιστέψει. Μόνο τότε δεν θα μπορέσει κανείς, μα κανείς να μας βάλει κάτω, όταν λέμε την αλήθεια παντού και πάντα, σ’ όλες τις καμπές της ιστορίας […] Την τακτική από τη στρατηγική δεν τη χωρίζουν σινικά τείχη όπως νομίζουν δυστυχώς μερικοί φίλοι μας… Αρχίζω όμως και φωνάζω, ξέχασα πως εδώ εμείς τώρα κρυβόμαστε.

- Ακριβώς, γέλασε δηκτικά ο Ζηνόβιεφ, ξεχάσατε ότι τώρα κρυβόμαστε! Μα γι αυτό ίσα-ίσα δεν το βλέπω σωστό να λέμε και να γράφουμε πως πρέπει να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους οι επαναστάτες προλετάριοι, όπως είπατε μόλις προ ολίγου».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, με στρατηγική για την κατάκτηση της εξουσίας, διαμορφωμένη σε σύγκρουση με τις μικροαστικές και οπορτουνιστικές υποχωρήσεις, το κόμμα των μπολσεβίκων με ηγέτη το Λένιν κατάφερε να κερδίσει τις εργατικές μάζες και τους φτωχούς αγρότες, τους στρατιώτες, με το μέρος της επαναστατικής εξέγερσης ενάντια στην αστική κυβέρνηση, για την εργατική εξουσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...