3 Απρ 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με πρόσχημα τη μείωση του κρατικού χρέους...

Η βρετανική κυβέρνηση, με πρόσχημα τη μείωση του κρατικού χρέους, εφαρμόζει ένα νέο σχέδιο «εξοικονόμησης» κεφαλαίων (βλέπε σχέδιο να ξαναπληρώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την κρίση). Επιγραμματικά ξεκινώντας από την 1η Απρίλη το σχέδιο εφαρμόζεται με την εξής κλιμάκωση: 

1 Απρίλη:
  • Εισαγωγή φόρου υπνοδωματίου. Οι δικαιούχοι επιδόματος στέγασης που έχουν ελεύθερο/α υπνοδωμάτιο/α θα χάσουν το 14%-25% του επιδόματος. Το κράτος γλιτώνει 465 εκατ. λίρες. Ενώ 660.000 δικαιούχοι, τα 2/3 ανάπηροι, χάνουν 728 λίρες το χρόνο κατά μέσο όρο.
  • Χιλιάδες χάνουν το δικαίωμα της δωρεάν νομικής υποστήριξης. Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 32.000 λίρες το χάνουν και όσοι έχουν εισόδημα από 14.000 έως 32.000 λίρες θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Υποθέσεις διαζυγίων, μετανάστευσης και εργαζομένων θα πληγούν περισσότερο. Το κράτος γλιτώνει τουλάχιστον 350 εκατ. λίρες.
  • Το επίδομα δημοτικού τέλους περνά στον έλεγχο της τοπικής διοίκησης με ταυτόχρονη περικοπή 10%. Σήμερα, 5,9 εκατ. φτωχές οικογένειες αιτούνται αυτό το επίδομα. Το κράτος γλιτώνει έως 480 εκατ. λίρες. Ενώ απομένει η απόφαση να εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια.
  • Το κεντρικό και τα 240 τοπικά συμβούλια προμηθειών θα αγοράζουν υπηρεσίες για τους ασθενείς από οποιοδήποτε προμηθευτή, ακόμα και ιδιώτες, αρκεί αυτοί να πληρούν προϋποθέσεις κόστους και ποιότητας. Το κράτος γλιτώνει 1,4 δισ. λίρες και άλλες 5 δισ. λίρες το 2015 από μειώσεις προσωπικού.
6 Απρίλη:
  • Κατάργηση της φορολογικής κλίμακας 50% για τους πλούσιους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 13.000 εκατομμυριούχοι θα απολαύσουν φοροαπαλλαγή 100.000 λίρες ο καθένας, την ίδια στιγμή που τα φτωχά στρώματα σπρώχνονται στην εξαθλίωση.
8 Απρίλη:
  • Κατάργηση του επιδόματος αναπηρίας. Αντικαθίσταται με την πληρωμή ανά άτομο που δεν εξαρτάται από την πάθηση, αλλά από το πώς η πάθηση επηρεάζει τον καθένα προσωπικά μειώνοντας έτσι τους δικαιούχους.
  • Οι αυξήσεις των επιδομάτων πρόνοιας για πρώτη φορά στην ιστορία παύουν να συνδέονται με τον πληθωρισμό και αυξάνονται μόνο κατά 1% για τα επόμενα 3 χρόνια. Το κράτος γλιτώνει 2,3 δισ. λίρες μέχρι το 2016. 9,5 εκατ. οικογένειες πλήττονται κατά 165 λίρες το χρόνο.
15 Απρίλη:
  • Θέσπιση ανώτατου ορίου 26.000 λίρες για το συνολικό ύψος επιδομάτων πρόνοιας που μπορεί να λαμβάνει κάποιο νοικοκυριό το χρόνο. Το κράτος γλιτώνει 51 εκατ. λίρες μέσα σε τρία χρόνια.
28 Απρίλη:
  • Συγχώνευση των επιδομάτων ανεργίας, νέο καθεστώς ποινών και καινούριο λογισμικό για εύρεση εργασίας. Προωθείται με πρόσχημα το στόχο για αύξηση κινήτρων στους ανέργους ώστε να βρουν δουλειά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα μέτρα χαρακτηρίζονται «δίκαια», δημιουργώντας κίνητρα για όσους ...ζουν σε βάρος του κράτους, όπως π.χ. οι άνεργοι και άλλοι... 

Η πρόκληση του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου δεν έχει όριο, όταν επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη ως κίνητρο της νέας αντιλαϊκής λαίλαπας.

Όλα αυτά προωθούνται στη Βρετανία σε μία περίοδο που οι μαζικές απολύσεις και οι μειώσεις μισθών είναι καθημερινή υπόθεση. Τα μέτρα ανακηρύσσονται σε κίνητρα για τους ανέργους για να βρουν δουλειά, ενώ η πρόκληση παίρνει τεράστιες διαστάσεις καθώς αυτόματα μεταθέτει στους ανέργους την ευθύνη για το γεγονός ότι είναι άνεργοι, δηλαδή ότι βιώνουν τις συνέπειες ενός φαινομένου που είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό. 

Είναι φανερό ότι και το συγκεκριμένο πακέτο των μέτρων είναι ευθυγραμμισμένο με την ανάγκη των βρετανικών μονοπωλίων να θωρακίσουν την κερδοφορία τους σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τις θέσεις τους στον ανταγωνισμό με τους άλλους μονοπωλιακούς ομίλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...