22 Απρ 2013

UK- Wales: Θα γίνουμε κι εμείς όπως η Ελλάδα!



Αδεια μαγαζια, Commercial Street, Newport

Κλειστα και αδεια μαγαζια στην Ουαλία (Wales). Eδω η οικονομική κρίση είναι πολύ αισθητή. Υπάρχουν χωριά όπου δεν υπάρχουν πια θέσεις εργασίας και η ανεργια ειναι χειροτερη απ οτι στη Βουλγαρια και τη Ρουμανια!  

- Η ανεργία είναι στα 80% λέει ένας επιχειρηματίας, ο Gordon Rawle , που η εκπομπη Agenda,της SVT, συναντησε.

Η Μ.Βρετανία ειναι σε κίνδυνο για ύφεση, κατι που θα συμβει για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση έχει κανει περικοπες , αλλά η ανάπτυξη δεν έχει υλοποιηθεί. 

Ομως λέξεις όπως «ύφεση» μετά βίας αρκουν για να περιγράψουν την ωμή πραγματικότητα της Ουαλίας, ενα κομματι της Μ Βρετανιας, που η εκπομπη επισκεφθηκε και εχει ιδιαίτερα πληγεί από την οικονομική κρίση.

Πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και πολλές θέσεις εργασίας έχουν φύγει στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ενισχύσεις προς μικρές επιχειρήσεις, αλλά ο Gordon Rawle, στο χωριό Abercarn δεν έχει δει καμία βοήθεια. 

- Αν ειχαμε λάβει κρατική υποστήριξη, θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε εξοπλισμό και να προσλαβουμε περισσότερους εργαζομενους. Αλλά δεν επενδύουν τίποτα. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν παίρνουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να προωθησουν τα προϊόντα τους στην αγορά, λέει ο Rawle.

  




Η ανεργη Victoria Moddy, μητερα σε μονογονεϊκη οικογενεια, λεει οτι συντομα θα κοψουν και το γονικο επιδομα στις μονογονεϊκες οικογενειες, τα νοικια ανεβαινουν, ο λογαρισμος για το γκαζι αναβαινει, πως θα τα καταφερουμε χωρις δουλειες αναρρωτιεται στο ρεπορταζ;

Παιρνω επιδομα 91 λιρες καθε 15 μερες λεει, (δλδ 212 ευρω το μηνα). O ηλικιωμενος S Gray ειναι σιγουρος οτι τα πραγματα θα χειροτερεψουν και οτι αυτη η κυβερνηση πληττει μονο την εργατικη ταξη, οχι τους πλουσιους,αντιθετα δινουν στους πλουσιους περισσοτερα χρηματα, οπως λεει.

Ενας αλλος ομως συνταξιουχος,ο Graham Wheeler, που δειχνει πιο ευπορος, συμφωνει με τα μετρα της κυβερνησης και αισιοδοξει οτι θα πετυχουν, λεει μαλιστα οτι θα επρεπε να τα ειχαν παρει….νωριτερα!

Στο Newport στην ακτή, λίγα μιλια μακρια, φαινεται η κρίση ξεκαθαρα, στον εμπορικο δρομο, στο κέντρο. Πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης είναι άδεια. 

-Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι για την ανοικοδόμηση της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γινουμε κι εμεις οπως η Ελλάδα, λέει ο Gordon Rawle, δεν εχουμε πολλες ελπιδες πια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...