2 Ιουν 2013

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Έθνος της Κυριακής»

 



Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Π. Τσούτσια έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

- Το 19ο Συνέδριο στην πολιτική του απόφαση επισημαίνει ότι το ΚΚΕ πρέπει να γίνει «κόμμα παντός καιρού». Φοβάστε μήπως τεθούν ζητήματα «νομιμότητας» της δράσης του ΚΚΕ;

- «Κόμμα παντός καιρού» σημαίνει Κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά ικανό να  ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, είτε τα πράγματα πάνε μπρος για το κίνημα, είτε έχουμε υποχώρηση του κινήματος. Υπολογίζουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις από το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε έναν  ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα μπορεί να ακουμπήσει στο ΚΚΕ. Ζητήματα «νομιμότητας» για το ΚΚΕ δεν θα τεθούν, γιατί ο ίδιος ο λαός μας, με τον οποίο το Κόμμα μας έχει ισχυρούς δεσμούς, δεν θα το επιτρέψει.

- Κατά τη γνώμη σας ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και σε ποια κατεύθυνση;

- Οι εξελίξεις θα κριθούν από το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, που μπορεί να οδηγήσει και σε ανασυγκρότησή της, με τη θεσμοθέτηση διαφορετικών ζωνών συνοχής. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε αν έχουν εκλείψει για την Ελλάδα οι πιθανότητες μιας μονομερούς στάσης στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με έξοδο από την Ευρωζώνη, όπως δεν αποκλείεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να συνοδευτεί από ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, άρα και νέο «κούρεμα» σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα κλπ. Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων δεν θα κριθούν από τη διαχειριστική ικανότητα καμιάς κυβέρνησης «εντός των τειχών», όποιο κορμό κι αν έχει αυτή, νεοδημοκρατικό ή συριζαίικο. Κατά συνέπεια, δεν θα κριθούν από τις θυσίες του ελληνικού λαού, που ματώνει καθημερινά, ούτε από το πόσο καλά θα διαπραγματευτεί η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες το ελληνικό χρέος.

- Το αίτημα της αποδέσμευσης - που θέτετε - από την ΕΕ, δεν σας φέρνει πιο κοντά με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα της αριστεράς που έχουν την ίδια θέση;

- Για να υπάρξει έξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού, αναμφισβήτητα απαιτείται αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων, με ταυτόχρονη δυνατότητα: Ο λαός - η κυβέρνησή του - η εξουσία του να έχει στα χέρια του τα εργαλεία εκείνα που θα ανακόψουν τον κατήφορο και την καταστροφή και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για τη λαϊκή ευημερία. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την αναγκαία κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό λαϊκό έλεγχο, για να ικανοποιηθούν διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ, η μόνη φιλολαϊκή, δεν συναντιέται με προτάσεις που μπορεί να μιλούν για έξοδο από το ευρώ ή ακόμη και έξοδο από την ΕΕ χωρίς να θίγουν όμως στο παραμικρό τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την εξουσία των μονοπωλίων.

- Μιλάτε για αντιπαράθεση δικομματικού χαρακήρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας»;

- Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – που γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως  η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια –  εκφράζει και αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για το ποιος, ποια κυβέρνηση συνεργασίας - με πυρήνα τη ΝΔ ή με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ -  διαθέτει, προφανώς με παραλλαγές, την καλύτερη συνταγή διαχείρισης της κρίσης για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ.

- Γνωρίζετε ότι οι ψηφοφόροι σας θέλουν την αριστερά στην εξουσία. Αυτό που σας προσάπτουν είναι ότι με άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας παραπέμπετε το θέμα στην ...«Δευτέρα παρουσία».

- Το 97% των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ, που συμμετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, επεξεργάστηκαν την πολιτική πρόταση του Κόμματος για την εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος όμως του λαού, επεξεργάστηκαν και ενέκριναν την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, την πιο πλατιά ενωτική πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ σε σχέση με άλλες δυνάμεις, χωρίς τις γνωστές ιδεοληψίες του παρελθόντος, διαχωρισμού των εργαζομένων σε αριστερούς και δεξιούς, που θα παλεύουν για να κάτσει στο σβέρκο τους ξανά μια κυβέρνηση από τα ίδια υλικά, είτε έχει πρόσημο «αριστερό» είτε «δεξιό». Έχουμε πείρα από το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, που θα έλυνε τα προβλήματα, που θα έφερνε την αριστερά στην εξουσία και είδαμε τα αποτελέσματά του. Το ότι διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να μιμηθούν και να γίνουν ένα τέτοιο κακέκτυπο, είναι δικό τους πρόβλημα. Όποιος αισθάνεται αριστερός, δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Αυτό ακριβώς είναι που παραπέμπει στη «Δευτέρα παρουσία» την πάλη για να ανοίξει από σήμερα ο δρόμος για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

- Κάνετε λόγο για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και η δημιουργία ενός κεντροαριστερού κόμματος που περιλαμβάνει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

- Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι σε εξέλιξη, με τη δημιουργία απ’ ό,τι φαίνεται του γνωστού δίπολου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.  Από μόνο του όμως το δίπολο δεν αρκεί,  χρειάζονται και διάφοροι δορυφόροι για να συγκρατούν τις απώλειες απ’ αυτό, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια να εμφανιστεί ένα νέο κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν μας διαφεύγει, βεβαίως, ότι αυτή η  αναμόρφωση που προωθείται, είναι και στοιχείο αδυναμίας, δυσκολίας του συστήματος να κουμαντάρει τα πράγματα όπως πριν, με σταθερές αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει το κίνημα.

- Έχετε εκφράσει τη διαφωνία σας στο υπό κατάθεση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Για ποιο λόγο;

- Ο στόχος είναι άλλος με τη συζήτηση περί αντιρατσιστικού, όσο κι αν δεν φαίνεται αυτό καθαρά τώρα. Η Χρυσή Αυγή είναι παιδί στη δούλεψη του σάπιου συστήματος, γέννημα - θρέμμα του. Την αξιοποιούν για το χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η ανησυχία που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή - χωρίς μισόλογα - αφορά στην ενσωμάτωση αποφάσεων της ΕΕ που στόχο έχουν να επιβάλουν την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, να ποινικοποιήσουν την ταξική πάλη, τους αγώνες, την αντίθεση στον καπιταλισμό, την προπαγάνδιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Ο ρατσισμός, ο ναζισμός δεν αντιμετωπίζονται με νόμους από ένα σύστημα που γεννά τέτοια αντιδραστικά φαινόμενα. Αντιμετωπίζεται από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και εκεί οι κομμουνιστές θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή.

- Στελέχη της ΝΔ επικαλούνται και τη δική σας διαφωνία για να «τρενάρουν» την κατάθεση του νομοσχεδίου.

- Η ΝΔ παλεύει να συγκρατήσει δυνάμεις που χάνει προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και να προσεγγίσει δυνάμεις του κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ είναι πλήρως ταυτισμένοι με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, χρειάζονται μια μικρή διαφοροποίηση για να μη χάνουν οπαδούς. Οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα «μπρος - πίσω», πέρσι «κατά», φέτος «υπέρ», σε συνέχεια επιφυλακτικός και «να το δούμε», μέχρι την κατάθεση τελικά δικής του πρότασης νόμου είναι άλλη μία απόδειξη του καιροσκοπισμού του. Στην προηγούμενη ερώτησή σας απάντησα  - απλά και κατανοητά - τι ανησυχία εκφράσαμε εμείς από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούμε να την έχουμε, ανησυχία που δεν συμπίπτει πουθενά με τη στάση όλων των παραπάνω δυνάμεων.

- Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για προκλητικές επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών, εκτιμώντας ότι γίνονται για φτηνούς επικοινωνιακούς σκοπούς.

- Στα διαλείμματα από τα ταξίδια στο εξωτερικό, όπου μαζεύει συστάσεις από διάφορους εξ ΗΠΑ, ΕΕ κλπ., τις εκδηλώσεις του ΣΕΒ, όπου δίνει συνεχείς εξετάσεις το τελευταίο διάστημα, προωθώντας μάλιστα την αναγκαιότητα της κοινωνικής συνοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται να επιτεθεί στο ΚΚΕ γιατί κάνουμε το αυτονόητο: Αποκαλύπτουμε τη μετεξέλιξή του σε ένα σημερινό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τον επικίνδυνο ρόλο του για το λαό και το κίνημα. Άλλωστε πώς θα μπορούσαμε να του φάμε το ψωμί; Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι «φτηνοί επικοινωνιακοί σκοποί» είναι «παλιά τους τέχνη κόσκινο».

- Ξανά με αφορμή τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην επιφάνεια η συζήτηση. Γνωρίζετε ότι λένε ότι έχετε άβατο και λειτουργείτε αδιαφανώς στα οικονομικά του κόμματος.

- Το «άβατο» του ΚΚΕ ελέγχεται κανονικά και μάλιστα πιο αυστηρά από τα άλλα κόμματα. Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για «αδιαφάνεια», όταν κάθε χρόνο δημοσιεύει ισολογισμούς, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, όπως ελέγχεται και η διάθεση της κρατικής χρηματοδότησης και τα έσοδα από τις οικονομικές εξορμήσεις, συνδρομές των μελών του Κόμματος.

Αυτό που κατηγορηματικά λέμε είναι ότι δεν πρόκειται στον «αιώνα τον άπαντα» να δώσουμε λίστες με ονόματα μελών, φίλων του ΚΚΕ ή απλών εργαζομένων, οι οποίοι ενισχύουν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους. Και ο καθένας και η καθεμιά καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί...

- Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και πρόωρες εκλογές;

- Πολιτικές εξελίξεις έτσι ή αλλιώς έχουμε καθημερινά και γι’ αυτές με ρωτήσατε και σας απάντησα. Να προσθέσω μόνο ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στην ΕΕ, και την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, θεωρούμε μάλλον απίθανο η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...