26 Ιουν 2013

Βραζιλία: Απέρριψαν την επίμαχη τροπολογία λόγω διαδηλώσεων

 



 

Υπό την μεγάλη πίεση που ασκούν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στους δρόμους μεγαλουπόλεων της Βραζιλίας η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων αναγκάστηκε να απορρίψει αργά το βράδυ της Τρίτης την συνταγματική τροπολογία γνωστή ως PEC 37, με την οποία θα καταργούνταν το σώμα δίωξης εγκλήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που συγκροτείται από ανεξάρτητους εισαγγελείς, σε μία προσπάθεια να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά της λαϊκής οργής, που εκδηλώνεται μεταξύ άλλων και εξαιτίας της διαφθοράς που μαστίζει σχεδόν κάθε φορέα εξουσίας, αλλά και λόγω της διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε έργα που ωφελούν τα μονοπώλια και την αστική τάξη …

Η πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης PEC 37, που πλέον τίθεται στο αρχείο, ήταν κατά πολλούς μία προσπάθεια «θωράκισης» διεφθαρμένων πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων από πιθανές έρευνες ανεξάρτητων εισαγγελέων  του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η έγκρισή της θεωρούνταν σχεδόν «βέβαιη» πριν να ξεσπάσει το κύμα λαϊκών διαδηλώσεων. Ωστόσο, οι μαζικές κινητοποιήσεις άλλαξαν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό,  με συνέπεια να απορριφθεί η πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης με 430 «όχι». Υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόλις εννιά βουλευτές, ενώ υπήρχαν και δύο αποχές.

Στο μεταξύ, επικρίσεις προκαλεί πλέον η πρόταση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να υποβάλει στο κοινοβούλιο, πρόταση για δημοψήφισμα υπέρ της συνταγματικής πολιτικής μεταρρύθμισης, χωρίς να επιμένει στη δημιουργία συντακτικής συνέλευσης, όπως αρχικά είχε προτείνει. Συνταγματολόγοι και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης επικρίνουν τη Ρούσεφ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία που προτείνει είναι αντικανονική μιας και το Κογκρέσο είναι αυτό που θα πρέπει να αναλάβει το ζήτημα της θέσπισης συνταγματικών αλλαγών.

Προς το παρόν πάντως, τόσο οι υποσχέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για βελτίωση των υποδομών και κρίσιμων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών, όσο και οι προσπάθειες των κατά τόπους πολιτειακών αρχών να παρουσιάσουν επιφανειακά ένα πρόγραμμα φιλολαϊκών «αλλαγών», δεν σταματά τις διαδηλώσεις. Μαζικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για αργότερα, σήμερα, σε μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε.

Παράλληλα, ορισμένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση μίας μεγάλης (αλλά όχι εθνικής) απεργίας στις 11 Ιούλη, ενώ άλλοι κοινωνικοί φορείς αυξάνουν τα καλέσματα για την πραγματοποίηση μαζικότερων κινητοποιήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιούλη.

“902.gr”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...