25 Οκτ 2013

Για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη (Ντοκιμαντέρ-VIDEO)

Δείτε το ντοκιμαντέρ για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη που ξεδιπλώνει τις συνθήκες που έφεραν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Έναν πόλεμο που γεννήθηκε από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη και σηματοδοτήθηκε από την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία και την καπιταλιστική κρίση του 1929 – 1932.

Στην Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του πολέμου, το αστικό καθεστώς επιχειρούσε να σταθεροποιηθεί από το βάρος του εργατικού κινήματος που ανέβαινε και της ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με την συνεχή πολιτική κρίση από τους ανταγωνισμούς των μερίδων της αστικής τάξης φανέρωσε την αδυναμία του καθεστώτος να συνεχίσει σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και στις 4 Αυγούστου 1936 εγκαθιδρύθηκε δικτατορία από τον Ιωάννη Μεταξά.

Το δικτατορικό καθεστώς μέσα στις συμπληγάδες των δικών του αντιθέσεων δεν προετοίμασε την Ελλάδα ενάντια στην φασιστική Ιταλία παρά την κλιμακούμενη επιθετικότητα από τη μεριά του φασίστα Μουσολίνι, ενώ το «όχι» του Μεταξά αφορούσε κυρίως τα Βρετανικά συμφέροντα. Το πραγματικό «όχι» το είπε ο λαός στα βουνά της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...