21 Δεκ 2013

Βουλή: Ομιλία Δ. Μανωλάκου στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (VIDEO)

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, υπό τον τίτλο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Σύμφωνα με τη διαδικασία, η ψηφοφορία του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.





Στην ομιλία της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση με το νομοσχέδιο παρέχει προστασία στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο και μόνο. Όπως τόνισε, οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ίδιοι ή και χειρότεροι με τους διακανονισμούς που κάνουν σήμερα οι τράπεζες για τα δάνεια.
Επικαλούμενη στοιχεία της τρόικας και της ΕΕ που λένε ότι είναι «διαρθρωτικό» πρόβλημα το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τα χαράτσια και οι φόροι, είναι τα εργαλεία για να λύσουν αυτό ακριβώς το «πρόβλημα».

Η Διαμάντω Μανωλάκου κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων το κυνήγι των δανειοληπτών που ενταχθούν στη ρύθμιση και δεν καταφέρουν να πληρώσουν για τρεις μήνες, κυνήγι των εγγυητών, εξόντωση των αυτοαπασχολουμένων αλλά και κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ακόμα και χωρίς ατομική ειδοποίηση. 

Νωρίτερα, στην έναρξη της διαδικασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ζητώντας να συζητηθούν μόνο τα άρθρα που αφορούν τη διαδικασία των πλειστηριασμών και όλα τα υπόλοιπα να αποσυρθούν. «Η κυβέρνηση αξιοποιεί την υπόθεση του κατεπείγοντος, όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιωτικό επίπεδο του λαού. Να θυσιάσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και των δικαιωμάτων του, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αγωνιούν για τα σπίτια τους, το κυβερνητικό επιτελείο και τα παπαγαλάκια τους παίζουν με τον πόνο τους.  Μέχρι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άθλιο παιχνίδι με τις δήθεν «βελτιωτικές ρυθμίσεις» που έφεραν ή ετοιμάζονται να φέρουν τα αρμόδια υπουργεία στο βάρβαρο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε άτυπα  μία ακόμα «βελτίωση» στο νομοσχέδιο, την παράταση πέρα από τους 3 μήνες, το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι οφειλέτες -οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς- για να καταβάλουν τη δόση στην τράπεζα.

Οι ανακοινώσεις του Κωνσταντινόπουλου έκαναν το γύρο του διαδικτύου «αμάσητες» σε χρόνο μηδέν, με δημοσιεύματα «καρμπόν» και χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω στοιχεία, όπως κατά πόσο διάστημα παρατείνεται το περιθώριο καταβολής της δόσης. Ενώ έγινε γνωστό στη συνέχεια ότι ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης δεν είχε ανακοινώσει μέχρι τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή καμία τέτοια βελτίωση!

Όσον αφορά τις «βελτιώσεις» που έχουν ανακοινωθεί επίσημα αυτές προβλέπουν ότι:

- Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% τελικά στο 20% η ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν για να ισχύσει η ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμούς. Την απάντηση σε αυτό έχει δώσει ήδη η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου: «Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τον ασφαλιστικό φορέα και τους ζητάτε από πάνω;».

- Στη διάταξη που αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ, αυτό αυξάνεται στις 20.000 ευρώ. Δηλαδή να σε «κάψω Γιάννη»...

Η συζήτηση στην επιτροπή  

Το Νομοσχέδιο, με συνοπτικές διαδικασίες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Παρασκευή. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις του άρθρου 11 για τις ΠΑΕ που είχαν αποσυρθεί.

«Άγριο, που χτυπάει καίρια τη λαϊκή οικογένεια» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και σημείωσε: «Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε και φαίνεται καθαρά είναι ότι βγάζετε στο σφυρί σε 12 μέρες από τώρα τη λαϊκή στέγη. Και τα περί "διχτυού προστασίας" που αναφέρθηκε από βουλευτές της κυβέρνησης είναι σκέτη κοροϊδία» (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...